Zwemmen, douchen en in bad met een stoma

Ik denk dat de meest gestelde vraag in verschillende stomagroepen op social media te maken heeft met zwemmen met een stoma. Meerdere malen zie ik vragen voorbij komen over het zwemmen met een stoma. Maar ook heel veel vragen over het douchen en/of in bad gaan met een stoma.

Schijnbaar vinden veel mensen het spannend om te gaan zwemmen met een stoma. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen maar mijn eerste keer zwemmen met een stoma is al best wel lang geleden. Ik ben er destijds (zo jong en misschien een beetje naïf als dat ik was) vanuit gegaan dat de plak en zak daar wel op gemaakt zouden zijn.

Toen ik voor de eerste keer ging zwemmen met een stoma had ik mijn stoma bijna een jaar. Ik ging samen met mijn ouders en (toen nog) vriend op vakantie naar Spanje. Mijn dagen daar bestonden voornamelijk uit zwemmen. Naast dat ik zorgde dat ik altijd wel reservezakjes bij had heb ik geen voorbereidingen getroffen. Ik had een bikinibroekje dat wat hoger was zodat mijn zakje niet zichtbaar was. Maar het gebeurde ook regelmatig dat het broekje wat omlaag kroop en deze wel zichtbaar was. Ik heb daar zelf geen moeite mee maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar zo gemakkelijk in is. Ik kies zelf niet voor een badpak omdat ik dat onhandig vind met het legen van het zakje. Het broekje is bij mij wat hoger zoals ik al schreef. Dat heeft voor mij niks te maken met het niet zichtbaar willen zijn, maar meer met comfort. Ik draag mijn ondergoed ook altijd helemaal over het zakje heen. Puur persoonlijke voorkeur dus.

Tegenwoordig krijg je bijna bij iedere leverancier een velletje met stickers als je een stomazakje gebruikt met filter. Je kunt met die sticker je filter afplakken zodat deze niet nat wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die stickers nooit gebruik en het is dus ook niet altijd noodzakelijk. Ook hierbij geldt denk ik weer dat het persoonlijke voorkeur is. Een paar kleine dingen waar ik (onbewust) wel rekening mee hou zijn: Ik zorg dat mijn zakje niet vers opgeplakt zit maar al een paar uurtjes zit. Naar mijn idee plakt het dan net wat beter. Daarnaast wissel ik vaak van zakje nadat ik ben wezen zwemmen. Maar dat hoeft niet meteen, dat kan gewoon later thuis. Verder is het volgens mij allemaal zo gemaakt dat je er gewoon mee kunt zwemmen. Ik denk dat het in veel gevallen in je hoofd een grotere uitdaging lijkt als dat het in de praktijk blijkt te zijn!

Naast zwemmen gaan de vragen ook vaak over douchen en/of in bad gaan met je stoma. Ik denk dat alles wat voor het zwemmen op gaat, dat je dat ook kunt doen voor het badderen (het wel of niet afplakken van je filter bijvoorbeeld). Ik hoor ook weleens van mensen dat ze zonder zakje douchen of zelfs in bad gaan. Dat is ook persoonlijke voorkeur. Voor mij werkt dat niet omdat mijn stoma eigenlijk altijd wel loopt. Ik vind het geen fijn idee om zonder zakje te douchen. Maar ook daarvoor geldt:  geen goed of fout. Doe wat voor jou goed voelt, you do you zeg ik altijd!

Ik denk dat we, zoals ik hierboven al schreef, vaak in ons hoofd allemaal problemen zien die in de praktijk veel minder groot zijn. Als je zwemmen eng vindt, ga dan eens in bad (als je die hebt) om te kijken hoe je zakje reageert op water. Misschien dat je daarmee wat vertrouwen kunt kweken. En geloof mij maar, de plak en zak wordt echt wel zo gemaakt dat je er gewoon mee kunt zwemmen, douchen of in bad gaan!

Maike