Actief blijven ondanks je stoma

Toen ik in 2009 een stoma kreeg waren mijn artsen super voorzichtig en kreeg ik het advies om vooral weinig te tillen en heel erg op te letten met wat ik deed qua beweging. Gelukkig is die mening in de loop der jaren wat bijgesteld en wordt actief blijven ondanks je stoma aangemoedigd.

Ik heb natuurlijk een extra uitdaging als het gaat om bewegen. Naast dat ik een stoma heb vanwege de ziekte van Crohn, heb ik ook een bindweefselaandoening. De combinatie zorgt ervoor dat bewegen best een uitdaging is soms en dat ik buitenshuis regelmatig gebruik maak van een rolstoel. De eeuwige vermoeidheid zorgt ervoor dat bewegen niet altijd mijn hoogste prioriteit heeft eerlijk gezegd. Toch blijkt uit ervaring dat bewegen, hoe weinig ook, een positieve uitwerking heeft. “Actief blijven ondanks je stoma” zegt in mijn ogen meer dan enkel lichamelijk actief zijn. Ook geestelijk kun je actief blijven en is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Het mooie weer van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat ik een beetje uit mijn “winterdipje” kom en dat actief zijn makkelijker gaat. Ik probeer kleine stukjes te wandelen en dat doet mijn fysieke en mentale gesteldheid heel goed. Maar ook op slechte dagen probeer ik mezelf ertoe te zetten om iets van beweging te doen. Kleine oefeningen voor de televisie bijvoorbeeld (Nederland in beweging is echt niet alleen voor bejaarden en is vrij laagdrempelig om mee te doen 😉 ). Op dagen dat ik genoodzaakt ben om de rolstoel te gebruiken probeer ik mijn conditite op een andere manier op pijl te houden. Ik merk dat ik de afgelopen jaren veel sterker ben geworden in mijn armen en dat maakt bewegen met rolstoel gemakkelijker en leuker. In de zomermaanden zwem ik graag en dat is (zoals in je in eerdere blogs kan lezen) ook geen beperking met je stoma.

Ook als jij wel gewend bent om fanatiek te sporten kun je dit in veel gevallen weer oppakken na het krijgen van je stoma. Sommige artsen raden ook bijvoorbeeld fysiotherapie aan na je operatie. Op die manier kun je snel wat kracht terugkrijgen en revalideren.

Ik denk dat met alles het belangrijkste is om goed te (leren) luisteren naar je lichaam. Bewaak je grenzen goed en ga desnoods met gespecialiseerde begeleiding aan de slag om je bewegingsdoel weer op te pakken. Ook zijn er tegenwoordig hulpmiddelen verkrijgbaar om het risico op een stomabreuk te beperken (steunbanden etc). Doe wat goed voelt voor jou, maar wees niet bang om jezelf af en toe een beetje uit te dagen! 🙂

Maike